Despre Nanotehnologie in industria AUTO si aplicari

Nanotehnologia este o tehnologie fantastica, aparuta recent care isi propune sa schimbe modalitatea prin care produsele si materialele sunt create. Impactul noii industrii asupra materialelor, precum plastice, vopsele sau metale va afecta puternic industria auto. Se asteapta a fi introduse pe piata diferite tehnologii care va schimba structura materialelor astfel incat ele sa fie mai eficiente, sa aiba proprietati puternice anticorozive si prietenoase cu mediul inconjurator. Aplicari ale nanotehnologiei in industria auto sunt vaste, de la reducerea consumului de combustil si gazelor de esapament la micsorarea greutatii automobilului sau protejarea elementelor exterioare. Aceste dezvoltari aduc o noua amprenta tenditelor consumatorului care se orienteaza catre eficienta, protectia mediului inconjurator sau siguranta si se pot rezuma la un singur termen de sustenabilitate.

grafic

Compusii nano utilizati in industria nano pentru fabricarea produselor sunt polimeri care au fost saturati cu cantitati mici (mai putin de 5%) de nano particole de argint sau alte metale. Comparand cu alti compusi, cei folositi in nanotehnologie sunt caracterizati prin proprietati superoare privind duritatea mecania, termica sau elecetrica. Folosirea nano compusilor in productia autovehicolelor va contribui la cresterea vitezei de productie, diminuarea impactului asupra mediului inconjurator, cresterea nivelului de reciclare si reducerea greutatii materialelor. De exemplu, folosirea nanotehnologiei pentru materialele din plastic reduc greutatea in medie cu 25% comparativ cu materialele obisnuite si cu aproximativ 80% reduc greutatea fata de piesele metalice.

ImageForArticle_3031(1)In prezent nanotehnologia se aplica pe scara larga atat pentru tratamentul elementeleor exterioare ale automobilului (geamuri, vopsea, jante, anvelope) cat si pentru tratamentul elementelor interioare (tapiterie, bord, antiaburire).

Aplicarea de tratamente asupra geamurilor si caroseriei autovehicolelor vor avea urmatoarele efecte positive :

-protejarea materialelor impotriva murdariei, ruginei si a petelor in urma ploilor;

– blocarea razelor UV;

– proprietati de autocuratare;

– rezistenta sporita la zgariituri.

Ultimele studii din domeniu arata ca nanotehnologia prin utilizarea composilor nano chimici imbunatatesc puternic performanta generala a automobilului.

Nanotehnologiile aplicate cu success in industria auto, creaza premize de success pentru aplicati in pentru industria de constructii dar si uz casnic.